قبل از هر چیز لازم است بدانید که چه دهانشویه و یا آبنمک به هیچ وجه جای مسواک و نخ دندان را نمیگیرند و هر کدام از آنها بعد از مسواک و نخ دندان با هدف ارتقاء سلامت دهان و دندان باید استفاده شوند.
دهانشویه
دهانشویه مایعی است که برای شستشو و تمیز نگهداشتن فضای داخل دهان استفاده میشود. معمولاً آنها حاوی مواد ضدعفونیکننده نیز هستند که باکتریهایی که در دهان زندگی میکنند را از بین میبرند. بعضی از مردم از دهانشویه برای ازبینبردن بوی بد دهان استفاده میکنند و برخی دیگر برای جلوگیری از پوسیدگی دندان.
ترکیبات موجود در هر محصول دهانشویه کمی متفاوت است. دهانشویه با داشتن ترکیبات ضدعفونیکننده مانند الکل، منتول و اکالیپتول باکتریها را از بین میبرد. این ترکیبات داخل دهانشویه میتوانند وارد فضاهایی شوند که دسترسی به آنها با مسواک یا نخ دندان دشوار است. در نتیجه باکتریهای همه نواحی دهان را میتوانند از بین ببرند.
گفته میشود برخی از آنها مینای دندان را با ترکیب فلورایدی که دارند قویتر میکنند. در پژوهشی که در سال ۲۰۰۷ بر روی کودکان دبستانی انجام شد مشخص شد دهانشویههای فلوراید دار شمار پوسیدگی دندان را بیش از ۵۰ درصد کاهش دادهاند. فلوراید افزودنی به دهانشویه از طریق مینای دندان جذب شده و باعث افزایش دوام دندان میشود.
در هر صورت دهانشویه فلوراید دار به تقویت مینای دندان و مقابله با بیماری لثه کمکی نخواهد کرد مگر این که پس از مسواک زدن و نخ کشیدن، آن را استفاده کنید. دندانها باید هنگامی که در معرض این ماده قرار میگیرند کاملاً تمیز باشند.
آب نمک
در خیلی از رسانهها گاهی میشنویم که آب نمک به عنوان محلول پر خاصیت برای شستشوی دندانهاست که میتوان در صورت عدم دسترسی به مسواک از آن به عنوان پاککنندهای مفید برای دندانها استفاده کرد و همچنین میتواند لثهها را ضدعفونی کند و مانند یک دهانشویه مفید برای دهان و دندانها عمل میکند. باید بدانیم که نمک هنگامی که در آب حل و رقیق میشود اثر و خاصیت ضد باکتری آن روی میکروبها ضعیف میشود.
شستشوی دهان با آب نمک میتواند باعث مقاوم و قویتر شدن لثهها در برابر میکروبهای دهانی شده و تا حدی از حساسیت دندانها نسبت به سردی و گرمی بکاهد. گاهی اوقات زخمهای دهانی به صورتهای مختلف به وجود میآیند که برای پیشگیری و درمان این زخمهای دهانی میتوان از آب نمک به عنوان دهانشویه استفاده کرد.
از این جهت از آب نمک میتوان به عنوان دهانشویه استفاده کرد که شرایط را برای رشد میکروبها و فعالیت ویروسها نامساعد میکند. توصیه میشود افرادی که به دهانشویه حساسیت دارند برای ضدعفونی دهان و زخمهای دهانی از آب نمک استفاده کنند.
بر اساس تحقیقات انجام شده استفاده از آب نمک برای شستشوی دهان مفید است؛ زیرا به طور موقت دهان را قلیایی میکند که مانع تکثیر باکتری میشود؛ چون تقریباً تمام گونههای باکتری محیط اسیدی را ترجیح میدهند و اینکه آب نمک ایزوتونیک است و غشاهای مخاطی را تخریب نمیکند. احتیاط کنید که شستن دهان با آب نمک و تف کردن آن مضر نیست؛ اما بلعیدن آن به مقدار زیاد میتواند مضر باشد.
آبنمک در مقایسه با دهانشویه
دهانشویههای سنتی که در بسیاری از آنها الکل وجود دارد، میتوانند غشای مخاطی متورم در دهان را تحریک کنند. به همین دلیل بزرگ دندانپزشکان توصیه میکنند از محلول سالین، نمک شستشوی دهان، استفاده شود که برای از بین بردن درد و تورم مفید است و پس از درمانهای عمیق و یا سایر درمانهای دندانپزشکی مثل کشیدن دندان بسیار کاربرد دارد.
آب نمک یا نمک حالت ضدعفونی دارد که در جای خودش مفید است. دهانشویه نیز برای مشکلات خاصی توسط دندانپزشک توصیه میشود که آن هم جای خودش را دارد. پس آب نمک یا دهانشویه را با نظر پزشک خودتان مصرف کنید.