همه ما می‌دانیم که سیگار برای بدن و سلامتی انسان بسیار مضر است و زمینه‌ساز بسیاری از بیماری‌های خطرناک مانند انواع سرطان‌ها است. یکی از قسمت‌هایی از بدن که با کشیدن سیگار تهدید می‌شود قسمت دهان و دندان‌ها است. همچنین اثرات سیگار بر دندان درصد درمان موفقیت‌آمیز بیماری‌های لثه را پایین می‌آورد.

مضرات سیگار برای دندان
  • دندان‌های لکه‌دار، بوی بد دهان، از دست دادن بویایی و چشایی

سیگار می‌تواند حس بویایی و چشایی شما را تحریک کند، در حالی که قطران سیگار می‌تواند دندان‌های شما را لکه‌دار کند، رنگ زبان شما را تغییر دهد و منجر به هالیتوزیس شود.

  • زخم‌های دهان

این مشکلات شایع سلامت دهان در افراد سیگاری بسیار شایع‌تر است.

  • سرطان دهان

قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی مضر موجود در سیگار، سیگار برگ و تنباکو باعث جهش در سلول‌های سالم دهان و گلو می‌شود و خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش می‌دهد، احتمالاً جدی‌ترین و چالش برانگیزترین سرطان برای درمان است.

  • سیستم ایمنی ضعیف

سیستم ایمنی افراد سیگاری به خطر می‌افتد که منجر به ضعیف شدن دفاع در برابر بیماری‌های دهان و بهبودی طولانی‌تر از روش‌های جراحی دندان می‌شود.

اگر پریودنتیت درمان نشود، ساختارهایی که دندان را روی لثه نگه می‌دارند آسیب می‌بینند. دندان‌ها ممکن است لق شوند، خود به خود بیفتند یا دندانپزشک مجبور به برداشتن آنها شود، سیگاری‌هایی که به بیماری لثه مبتلا می‌شوند، دچار عقب‌نشینی لثه‌هایی می‌شوند. این ممکن است بهداشت دهان و دندان را دشوارتر کند و زیبایی تاج دندان آنها را تغییر دهد.

  • پوسیدگی و از دست دادن دندان:

سیگار کشیدن از تجمع باکتری‌ها، پلاک و تارتار حمایت می‌کند که منجر به پوسیدگی و از دست دادن دندان می‌شود.

نکات مهم مراقبت از دندان برای افرادی که سیگار می‌کشند

مواردی وجود دارند که اگر آن‌ها را رعایت کنید، ضرر سیگار بر سلامت دهان و دندانتان را کاهش خواهید داد. در ادامه این نکات مهم را به شما معرفی می‌کنیم.

  • مرتب مسواک بزنید و نخ دندان بکشید

برای مراقبت از دندان نباید مسواک زدن و کشیدن نخ دندان را فراموش کنید. افرادی که سیگار می‌کشند، همواره در معرض از دست دادن دندان‌هایشان هستند. علاوه بر این، ایجاد لکه‌های مختلف روی دندان و بیماری مختلف مربوط به دهان از مشکلات اجتناب‌ناپذیر سیگار کشیدن است. به همین دلیل توصیه می‌شود که این افراد حتماً حداقل دو بار در روز مسواک بزنند و نخ دندان بکشند. اگر شما هم سیگار می‌کشید، بهتر است علاوه بر مسواک زدن و کشیدن نخ دندان، زبان خود را هم با یک مسواک زبان پاک کن، زبان خود را تمیز کنید.

شما باید از یک مسواک و خمیردندان خوب استفاده کنید و مطمئن شوید که به درستی مسواک می‌زنید. اگر رنگ دندان‌هایتان تغییر کرده است، می‌توانید هر چند وقت یک بار از خمیردندان سفیدکننده استفاده کنید.

  • از مسواک‌های مخصوص استفاده کنید

برخی شرکت‌ها علاوه بر تولید مسواک‌های معمولی، مسواک‌های مخصوص برای افرادی که سیگار می‌کشند هم تولید می‌کنند. این مسواک‌ها انعطاف‌پذیرتر از مسواک‌های معمولی هستند؛ با استفاده از آن‌ها می‌توانید به نقاط پنهان دهان و دندان خود دسترسی داشته باشید و آن‌ها را تمیز کنید.

  • از دهان‌شویه برای از بین بردن بوی بد دهان استفاده کنید

یکی از راه‌های مراقبت از دندان برای افرادی که سیگار می‌کشند، استفاده از دهان‌شویه بعد از سیگارکشیدن است. بعد از کشیدن سیگار، دهان بوی بدی می‌گیرد. این مشکل برای افرادی که سیگار می‌کشند به یک مشکل طبیعی و دائمی تبدیل شده است؛ توصیه می‌شود برای از بین بردن بوی بد دهان، حتماً از دهان‌شویه با کیفیت استفاده کنید. برخی دهان‌شویه‌ها علاوه بر اینکه بوی بد دهان را از بین می‌برند، قابلیت لکه‌بری هم دارند که می‌توانید طبق تجویز دندانپزشک خود از آن‌ها استفاده کنید.

  • برای بررسی شرایط دهان و دندانتان طی دوره‌های زمانی مشخص، به دندانپزشکی بروید

برای اینکه از وضعیت کلی دندان‌هایتان با خبر شوید، بهتر است هر ۳ یا ۶ ماه به دندانپزشکی بروید. با انجام این کار، دندانپزشک راحت‌تر می‌تواند شما را برای داشتن دهان و دندان سالم راهنمایی کند. علاوه بر این، دندانپزشک متخصص می‌تواند شما را برای ترک سیگار تشویق کند و راه‌های مربوط به آن را نشان دهد.

  • حتی در خانه هم وضعیت دهان و دندانتان را بررسی کنید

مراقبت از دندان برای افرادی که سیگار می‌کشند فقط مربوط به دندانپزشکی نیست. شما می‌توانید در خانه هم وضعیت دهان و دندانتان را بررسی کنید؛ زخم و لکه‌هایی که در دهان یا روی دندان‌هایتان به وجود می‌آیند و زخم و تورم لب می‌توانند نشانه‌های بروز حساسیت یا بیماری‌های مختلف باشند. خونریزی لثه هم می‌تواند نشانه ناخوشایندی برایتان باشد. در خانه وضعیت دهان و دندانتان را بررسی کنید؛ در صورت مشاهده این علائم حتماً به دندانپزشک متخصص مراجعه نمایید.